Automatiseringsoplossingen bieden enorme mogelijkheden als het gaat om intern transport. Op de LogiMAT, die van 19 tot 21 maart in Stuttgart (Duitsland) plaatsvindt, zal Linde Material Handling (MH) laten zien welke mogelijkheden er zijn voor kleine, middelgrote en grote bedrijven. Ook tonen ze hoe een breed scala aan projecten succesvol kan worden geïmplementeerd. Energie, veiligheid en warehouse intelligence zijn andere belangrijke onderwerpen op de centraal gelegen beursstand in hal 10. Met het breedste aanbod aan energie- en veiligheidsopties voor intern transport en toonaangevende technische oplossingen voor goederenstromen ondersteunt de specialist in intralogistiek zijn klanten op weg naar meer efficiëntie, duurzaamheid en prestaties.
Tekst

De hoofdstand van Linde in hal 10 (stand B21 en B17) beslaat meer dan 500 vierkante meter en belicht de huidige trends in intralogistiek: Automatisering, Energie, Veiligheid en Warehouse Intelligence. Er worden overeenkomstige producten en oplossingen getoond die zijn ontworpen om de interne materiaalstroom te optimaliseren. Een live demonstratie laat flexibele en schaalbare automatiseringsoplossingen zien met automatisch geleide trucks (AGV's) en autonome mobiele robots (AMR's). Op slechts een paar meter afstand van de beursstand, op het laadperron tussen hallen 8 en 10, kunnen bezoekers zelf heftrucks testen of truckdemonstraties bijwonen. Er zullen verschillende assistentiesystemen getoond worden, waaronder de op AI-gebaseerde Reverse Assist Camera, die bestuurders van heftrucks waarschuwt voor mensen achter de truck. En ook op het buitenterrein tussen hal 9 en 10 kan er kennisgemaakt worden met verschillende slimme oplossingen van Linde.

"Het merk Linde staat voor topprestaties op het gebied van intern transport. Dit wordt bereikt door innovatieve producten en oplossingen, een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid, een breed scala aan actieve en passieve veiligheids- en hulpsystemen, op maat gemaakte individuele oplossingen en de uitgebreide consultingexpertise van onze verkooporganisatie. Onze producten en oplossingen zorgen voor maximale productiviteit, zelfs onder de meest veeleisende bedrijfsomstandigheden, zoals in de drank-, papier-, hout-, voedingsmiddelen- en chemische industrie", zegt Torsten Rochelmeyer, Senior Director Strategy & Solution Portfolio bij Linde.

Op LogiMAT 2024 zal Linde haar expertise als deskundige partner voor de automatisering van materiaalstroomprocessen laten zien. "Samen met onze netwerkpartners hebben we de afgelopen jaren honderden projecten met succes gepland en geïmplementeerd," meldt Rochelmeyer, verwijzend naar de uitgebreide expertise en ervaring van de verkooporganisatie die is opgedaan bij zowel kleine als grote projecten. Daarnaast zijn er gestandaardiseerde oplossingspakketten beschikbaar voor eenvoudige transporttaken. "Hierdoor kunnen met name bestaande bedrijfsprocessen sneller worden geautomatiseerd," zegt de beursmanager van Linde. De automatiseringsexperts van het bedrijf kunnen terugvallen op een groot productportfolio als het gaat om het implementeren van projecten: Het aanbod strekt zich uit van AMR's zoals de Linde C-MATIC en de Linde C-MATIC HP, automatische palletstapelaars (Linde L-MATIC) en trekkers (Linde P-MATIC) tot reachtrucks (Linde R-MATIC) en VNA-trucks (Linde K-MATIC).

Het ‘Energy gedeelte’ van de beurs beslaat het brede spectrum van beschikbare energiesoorten van het bedrijf, met de nadruk op de X-serie elektrische vorkheftrucks met lithium-ion batterijen. Deze zijn net zo krachtig, robuust en ergonomisch als verbrandingstrucks, maar zijn emissievrij en in potentie CO2-neutraal in gebruik. Daarnaast zijn trucks op diesel, LPG, CNG, loodaccu's, brandstofcellen en HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) beschikbaar als energieopties. "Bezoekers die meer willen weten over geschikte energiesystemen voor hun huidige of toekomstige truckvloot, krijgen softwarematig advies dat een eerste beoordeling geeft op basis van de vereisten, algemene voorwaarden en klantspecifieke situatie. Dit kan worden gevolgd door verdere analyse binnen het bedrijf," legt Rochelmeyer uit. Een ander aandachtspunt is het Linde connect: fleet management systeem. Naast toegangscontrole, schadebewaking, truck- en chauffeursbeheer, analyse van het truckgebruik en voorspellend onderhoud, biedt de Linde connect:charger softwaremodule intelligente controle over acculaders, waardoor dure stroompieken kunnen worden voorkomen.

In het algemeen geldt voor alle magazijnactiviteiten het volgende: Hoe veiliger de interne goederenstroom, hoe hoger de productiviteit en dus de bijdrage aan het succes van het bedrijf. Met behulp van een reachtruck die is uitgerust met uitgebreide veiligheidsvoorzieningen laat Linde zien hoe vlootbeheerders kunnen zorgen voor soepele processen en hun medewerkers kunnen beschermen. De functies variëren van een groot aantal bestuurdersassistentiesystemen zoals de Linde Safety Guard voor het wederzijds waarschuwen van voetgangers en bestuurders en de Rack Protection Sensor voor het vermijden van botsingen met stellingen en goederen tot diverse verlichtingsoplossingen en beschermingssystemen zoals het Dynamic Mast Control voor het verminderen van masttrillingen.

In het gedeelte Warehouse Intelligence wordt bezoekers getoond hoe ze hun magazijn nog efficiënter en dynamischer kunnen maken met behulp van modulaire softwareoplossingen. Een toepassing die bestaat uit een magazijnbeheersysteem, een heftruckgeleidingssysteem en een magazijnbesturingssysteem biedt een realtime visualisatie van het magazijn via een driedimensionale weergave en toont de chauffeur de snelste route naar de bestemming. Daarbij volgt het automatisch de bewegingen van de lastdragers op wisselende opslaglocaties, wat zorgt voor een hoge mate van transparantie. De software kan ook verschillende geautomatiseerde systemen zoals AGV's en shuttles integreren en aansturen.