Bedrijven die gebruik maken van intern transport, hebben allemaal te maken met hun eigen specifieke intralogistieke uitdagingen. De komende weken geven we tips die u helpen uw intern transport duurzamer én kostenefficiënter in te zetten. In deze blog geven we u alweer de tweede tip: hoe u duurzaam kunt besparen door slim onderhoud van uw truck(s).
Tekst

Door optimalisatie van het onderhoudsproces van trucks, is het mogelijk om uw trucks (nog) duurzamer in te zetten. Zo hebben diverse ontwikkelingen in de Linde-trucks er bijvoorbeeld voor gezorgd dat er tegenwoordig meer draaiuren tussen elke onderhoudsbeurt zitten, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties en de levensduur van uw truck(s). Daarnaast zijn uw trucks door optimalisering van het onderhoud zelf gedurende hun levensduur meer uren inzetbaar. Hieronder behandelen we deze nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onderhoudsintervallen.

Tekst

Onderhoudsoptimalisatie

Vanwege verschillende nieuwe technologische ontwikkelingen kan de tijd dat uw truck vanwege onderhoud niet inzetbaar is in de operatie verkort worden.

Meer draaiuren tussen elke onderhoudsbeurt

Door technologische vernieuwingen kunnen onderdelen van trucks steeds langer mee en is minder vaak groot onderhoud nodig. Het gemiddeld aantal draaiuren tussen elke onderhoudsbeurt is hierdoor de afgelopen jaren sterk toegenomen. Waar vroeger een onderhoudsbeurt na elke 500 draaiuren nodig was, is dit nu het geval na 1.000 draaiuren. Uiteraard is het met het oog op veiligheid wel sterk aan te raden om uw truck minimaal één keer per jaar te laten onderhouden en de veiligheidskeuringen tijdig te laten uitvoeren.

Lengte van de onderhoudsbeurt

Doordat de onderdelen van trucks van steeds hogere kwaliteit zijn, hoeft niet elk onderdeel tijdens elke onderhoudsbeurt vervangen of onderhouden te worden. De hydrauliek-olie- en -filters van de nieuwste soorten trucks hoeven bijvoorbeeld slechts eens per 6.000 draaiuren vervangen te worden in plaats van elke 3.000 draaiuren. Hierdoor neemt de gemiddelde tijd die een onderhoudsbeurt in beslag neemt af, waardoor u minder stilstand heeft vanwege onderhoud.

Slim onderhoud aan een Linde truck
Tekst

Technologieën voor duurzaam onderhoud

Verschillende technieken maken het mogelijk om slim om te gaan met het onderhoudsaspect van uw trucks. Door bewust te kiezen voor één of meer van onderstaande technologieën, kunt u uw interne transport verder verduurzamen.

Fleetmanagement systemen

Fleetmanagement systemen, zoals Linde connect, maken gebruik van datagedreven technologie om de inzetbaarheid van uw trucks te optimaliseren. Deze systemen kunnen onder andere storingen direct op afstand detecteren. Als het om een kleine ingreep gaat, kunt u met hulp van de storingsdienst het probleem in sommige gevallen zelf bij u op locatie verhelpen. Zo is uw truck snel weer inzetbaar en kunt u deze blijven gebruiken tot het volgende onderhoudsmoment. Sommige fleetmanagement systemen houden de trucks via de cloud up-to-date en lezen de data digitaal uit om onnodige stilstand te voorkomen. Door real-time monitoring en automatische updates kunt u potentiële problemen snel identificeren en oplossen. Zo kunt u onderhoud en reparaties proactief inplannen, zonder onverwachte stilstand. Met gepland onderhoud houdt u de controle over de inzetbaarheid van uw truckvloot.

Linde connect: fleetmanagement om de inzetbaarheid van uw trucks te optimaliseren
Tekst

Lithium-ionbatterijen

De introductie van lithiumbatterijen in trucks biedt aanzienlijke voordelen voor duurzaam onderhoud. Deze batterijen vereisen geen tussentijds onderhoud zoals het bijvullen van water, wat bij loodzuurbatterijen wel nodig is. Hierdoor vermindert de tijd en de kosten van het onderhoud aanzienlijk en heeft u minder stilstand. Bovendien is het mogelijk om lithiumbatterijen tussentijds zonder prestatieverlies te laden, wat de productiviteit verhoogt. Verder zijn elektrische trucks met lithiumbatterijen inzetbaar bij temperaturen tot -30°C, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor het gebruik in coldstores. Zo heeft Motrac door de jaren heen expertise opgebouwd bij het leveren van trucks in koel- en vrieshuizen.

Lithium-ion batterij in coldstore
Tekst

Van brandstof naar elektrisch

De nieuwste trucks op lithiumbatterijen hebben prestaties die gelijkwaardig zijn aan trucks met verbrandingsmotoren, maar met de onderhoudscyclus van elektrische machines. Dit resulteert in minder onderhoudsbehoeften en langere operationele periodes tussen onderhoudsbeurten. Bij het design van de nieuwste elektrische trucks wordt rekening gehouden met het gewenste hefvermogen, de ergonomie, de veiligheid en de aandrijving. Door het gebruik van vloeistofkoeling van de modules en de hefpompmotor, is het bij sommige elektrische trucks mogelijk een groter vermogen te realiseren. De krachtige lithium-ionbatterij zorgt ervoor dat er voldoende energie wordt geleverd, zonder in te leveren op de prestaties. Zo ontstaan elektrische trucks die het beste van beide werelden combineren.

Tekst

Voordelen van duurzaam onderhoud

Slimme oplossingen die het onderhoud zo inrichten dat uw trucks zo kort mogelijk uit de operatie zijn, hebben verschillende voordelen:

  • Verbeterde productiviteit

Langere periodes tussen elke onderhoudsbeurt en kortere onderhoudsbeurten zorgen voor minder stilstand door onderhoud. Doordat uw machines langer operationeel zijn zonder onderbrekingen, zijn ze productiever. Minder onderhoud leidt tot een hogere inzetbaarheid en efficiëntie van uw truckvloot.

  • Lagere kosten per draaiuur

Korter onderhoud en het minder vaak vervangen van onderdelen zorgt voor lagere kosten per draaiuur. Dit komt doordat u lagere uitgaven heeft aan onderhoudskosten, waardoor de totale kosten per inzetbaar uur van de truck dalen.

  • Vermindering van milieu-impact

Duurzaam onderhoud zorgt voor minder onderhoudshandelingen. Hierdoor zijn minder onderdelen nodig en wordt de hoeveelheid oliën en afvalstoffen die worden afgevoerd kleiner. Bovendien zijn er minder reisbewegingen van monteurs nodig, wat de CO2-uitstoot verlaagt.

Tekst

Vraag onze gratis whitepaper aan

Duurzame keuzes kunnen dus ook kostenbesparend zijn, waardoor zowel uw bedrijf als het milieu profiteert. Wij helpen u graag om keuzes te maken die zowel uw bedrijf als het milieu ten goede komen. Bent u geïnteresseerd in meer tips om duurzaam te besparen op uw truckvloot. Vraag onze gratis whitepaper aan.