Bedrijven die gebruik maken van intern transport, hebben allemaal te maken met hun eigen specifieke intralogistieke uitdagingen. De komende weken geven we tips die u helpen uw intern transport duurzamer én kostenefficiënter in te zetten. In deze blog geven we u de eerste tip: hoe u met de juiste keuze van intern transport zowel kunt besparen als duurzaam investeert.
Tekst

Het kiezen van de juiste truck voor uw werkzaamheden is essentieel om zowel kosten te besparen als duurzaamheid te bevorderen. Het zorgvuldig afwegen van welke truck het beste past bij de specifieke behoeften voor het intern transport van uw bedrijf heeft meerdere voordelen. Zo kunt u bijvoorbeeld de levensduur van uw vloot aanzienlijk verlengen en de efficiëntie van uw interne logistieke processen optimaliseren. Trucks die zijn afgestemd op de vereiste capaciteiten, werkomstandigheden en de inzet presteren niet alleen beter, maar vereisen ook minder onderhoud en verbruiken minder energie.

Trucks voor diverse toepassingen

U kunt voor de uitvoering van uw interne logistiek kiezen uit verschillende soorten trucks. Zo zijn voor compacte ruimtes en hoge opslag in magazijnen reachtrucks ideaal, doordat ze zeer precies goederen op hoogte kunnen plaatsen en ophalen. Pallettrucks met extra lange vorken zijn juist perfect voor horizontaal transport over grote afstand en het laden en lossen van twee tot drie pallets tegelijk. Heftrucks zijn meer geschikt voor gebruik op buitenterreinen en in ruwe omgevingen. Voor het efficiënt verzamelen van orders op grote hoogtes worden orderpickers en combitrucks gebruikt. Deze trucks helpen door hun compacte vorm om ruimte te besparen in uw magazijn. Stapelaars zijn zo gebouwd dat ze goed zijn in het op elkaar plaatsen van pallets in kleinere ruimtes en het plaatsen van pallets in instellingen.

Tekst

Keuzecriteria voor de juiste truck

Er zijn dus veel verschillende soorten hef- en magazijntrucks, die allemaal geschikt zijn voor andere toepassingen. Dus voordat u een keuze maakt voor een bepaald type truck, is het belangrijk dat u goed nadenkt over de inzet van de truck. Houd bij het kiezen van de soort truck altijd rekening met de volgende aspecten:

  • Gewichten en vormen van de te vervoeren goederen

Zorg ervoor dat de truck de juiste capaciteit heeft om uw lading veilig en efficiënt te verplaatsen.

  • Vereiste werkhoogte

Kies een truck die de benodigde hoogte kan bereiken om goederen op te slaan of op te pikken.

  • Draaicirkel

Houd rekening met de beschikbare manoeuvreerruimte binnen uw werkomgeving.

  • Binnen- of buitengebruik

Traditioneel gezien kiezen veel bedrijven voor verbrandingstrucks als de trucks vooral buiten worden ingezet, terwijl voor binnengebruik de voorkeur uitgaat naar elektrische heftrucks. Er zijn echter ook elektrische trucks met een hoge bodemvrijheid die goed presteren op een oneffen buitenterrein. Reguliere elektrische trucks worden wel voornamelijk binnen ingezet.

Keuzecriteria voor de juiste truck
Tekst
  • Energiecapaciteit

Wilt u voor elektrische trucks kiezen? Zorg er dan voor dat de energievoorzieningen binnen uw pand geschikt zijn voor het laden van uw truckvloot. Hou onze blogs in de gaten, dan vertellen we u binnenkort meer over hoe uw infrastructuur van invloed is op de mogelijkheden voor elektrische trucks.

  • Indeling en ruimte binnen de werkomgeving

De inrichting van uw magazijn, zoals gangpadbreedtes en ruimten aan het einde van de stellingen, bepaalt de randvoorwaarden voor het soort truck.

  • Type vloer

De vloerspecificaties kunnen invloed hebben op het type truck dat het beste functioneert in uw werkomgeving.

Ergonomie van de truck

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden is de ergonomie van de truck. Een ergonomisch ontworpen truck absorbeert trillingen effectief en biedt een comfortabele werkhouding, waardoor de chauffeur minder (snel) vermoeid raakt. Dit vermindert de kans op fouten en ongevallen, wat kostenbesparend werkt. Bovendien draagt een ergonomische truck bij aan de duurzame inzetbaarheid van chauffeurs door de fysieke belasting te verminderen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers, maar verhoogt ook hun productiviteit en tevredenheid op de lange termijn. Zo zorgt u niet alleen voor een beter milieu, maar ook voor een gezondere en productievere werkomgeving.

Tekst

Kopen of leasen?

Bij de aanschaf van een truck kunt u vaak kiezen of u de truck wilt kopen of leasen. Beide opties hebben hun eigen voordelen. Bij leasen weet u gedurende de hele looptijd wat de kosten zijn, waardoor u de uitgaven beter kunt doorrekenen per product. Als uw bedrijf de financiële middelen heeft om te investeren in grondstoffen of andere essentiële onderdelen, kan het kopen van een truck voordeliger zijn. Het kopen van een truck is op lange termijn namelijk kostenefficiënter dan het leasen van een truck. Leasen biedt meer financiële flexibiliteit voor uw onderneming. Het is essentieel om de financiële impact van zowel kopen als leasen zorgvuldig te overwegen en te bepalen wat het beste past bij de lange termijndoelen van uw bedrijf.

Tekst

De rol van de adviseur

Het kiezen van de juiste truck voor uw organisatie is altijd maatwerk. Een adviseur kan u helpen om een truck te vinden die precies aansluit bij het gewenste gebruik en de omgevingsfactoren van uw bedrijf. Door eerst een grondige scan uit te voeren, kan de adviseur bepalen of uw huidige inzet van trucks efficiënt is. Dit kan leiden tot besparingen doordat u mogelijk minder trucks nodig heeft, waardoor zowel de kosten als de milieubelasting omlaag kunnen. Als u de data van uw fleet managementsysteem met de adviseur deelt, kan deze een gericht advies geven over efficiënt gebruik van uw trucks, inclusief slimme motoren die langer meegaan.

Een adviseur denkt ook mee over toekomstige plannen van uw organisatie, zoals de levensduur van de trucks. Bij nieuwbouwprojecten biedt de adviseur inzichten voor een optimale indeling en routing binnen uw magazijn, waardoor u zuinigere en beter passende trucks kunt aanschaffen. Hoe beter de gebruiksfactoren en eisen inzichtelijk zijn, hoe beter de oplossingen van de adviseur aansluiten op uw situatie.

Hoe eerder u een adviseur inschakelt, hoe meer hij of zij voor uw organisatie kan doen. Zo kan een adviseur meedenken over een optimale magazijnindeling als u hen raadpleegt voordat de indeling van de opslagsystemen is vastgesteld. Bent u benieuwd wat een adviseur voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Motrac.

Tekst

Vraag onze gratis whitepaper aan

Duurzame keuzes kunnen dus ook kostenbesparend zijn, waardoor zowel uw bedrijf als het milieu profiteert. Wij helpen u graag om keuzes te maken die zowel uw bedrijf als het milieu ten goede komen. Bent u geïnteresseerd in meer tips om duurzaam te besparen op uw truckvloot? Vraag onze gratis whitepaper aan.