Het is voor uw eigen veiligheid belangrijk om regelmatig de banden te controleren op tekenen van slijtage en schade. Let daarbij vooral op het loopvlak, de zijwanden en het punt waar de band op de velg gemonteerd is. Probeer uw banden altijd te vervangen voordat ze versleten zijn tot aan de J-lijn (de slijtage-indicator op alle super elastic, ook wel volrubber, banden), omdat de band snel verslechtert als hij eenmaal op en voorbij de J-lijn is.
Tekst

Alles wat u moet weten om de banden van uw heftruck(s) te controleren op tekenen van slijtage en schade.

Enkele veelgestelde vragen kunnen helpen om te begrijpen hoe banden slijten en waar u op moet letten bij het inspecteren van de banden:

Waar dient het loopvlakprofiel voor?

Het profiel is er niet alleen voor tractie, maar ook om demping te bieden ter bescherming van de truck, de lading en de bestuurder.

Kan ik de truck blijven gebruiken als het loopvlakprofiel versleten is?

Zolang het resterende loopvlakrubber de J-lijn niet heeft bereikt, kan de heftruck nog steeds worden gebruikt.

Wat moet ik doen als ik schade aan de band zie, zoals beschadiging aan de zijkant van de band of schade op het loopvlak?

Als er schade is, neem dan contact op met je heftruckleverancier om advies te vragen of het veilig is om de heftruck te blijven gebruiken. Banden zijn extreem veerkrachtig, maar het is belangrijk dat u de heftruck niet gebruikt totdat er een professionele beoordeling van de band heeft plaatsgevonden.

Hoe moeten banden worden gemonteerd als ze versleten zijn?

Wanneer u de banden vervangt, is het belangrijk dat de bouten / moeren van de velgen gelijkmatig worden aangedraaid en worden vastgezet op het juiste aanhaalmoment.

Banden moeten per paar worden gemonteerd om een vlak draagvlak te behouden.

Hoe slijten banden?

Hitte is de belangrijkste oorzaak van bandenslijtage. Wist u bijvoorbeeld dat banden met warm weer sneller slijten? Dit komt doordat het rubber zacht wordt. Houd daarom uw banden gedurende de zomer goed in de gaten.

Advies & tips:

  • Bij trucks die onbelast rijden zullen de stuurbanden snel slijten.
  • Trucks die met constante zware lasten rijden, zullen waarschijnlijk slijtage aan de aangedreven wielen ondervinden.
  • Een band is versleten als het loopvlak de J-lijn bereikt en moet dan zo snel mogelijk worden vervangen.
  • Wilt u de banden liever niet zelf vervangen? Onze monteurs staan voor u klaar. DeMotrac Easy-bandenservice levert én monteert heftruckbanden op locatie. Vraag hiervoor onze bandenservice aan.

Joule-lijn-aanwijzing