Als de vraag, en dus het productievolume, toeneemt, is dat in de basis goed nieuws. Maar hoe kun je de toegenomen goederenstroom beheren zonder werknemers te belasten met steeds meer repetitieve transportopdrachten? Bij de Oostenrijkse kunststofverwerker Poloplast zijn de automatiseringsoplossingen van Linde daarop een antwoord. Twee geautomatiseerde Linde L-MATIC stapelaars zorgen ervoor dat hun goederen in beweging blijven.
Tekst

Terugblik: goederen bleven zich opstapelen

Bij Poloplast resulteerden de voortdurend toenemende productievolumes in de loop der jaren in een aanzienlijk congestieprobleem voor een bepaald productassortiment. Dit kwam onder meer doordat het bedrijf naast grote buizen voor rioleringssystemen ook kleinere artikelen produceert voor de huishoudelijke afvoersector. Deze worden verpakt in dozen en dan deels met de hand en deels automatisch op europallets geladen. De taak om afgewerkte pallets van de productie naar het magazijn te krijgen, was altijd de verantwoordelijkheid van de collega's van de vroege dienst, die van maandag tot vrijdag een logistieke trein gebruikten om de goederen te vervoeren. “We werken hier zeven dagen per week in een vierploegensysteem. Als de mensen 's ochtends begonnen te werken, stapelden de spullen zich 's nachts op - om nog maar te zwijgen van de situatie op maandagochtend. Dan was het resultaat van het hele weekend door produceren opgestapeld in de productiehal”, legt Ralph Wagenhuber, hoofd logistiek van Poloplast, uit.

Video thumbnail
Tekst

"We moesten nadenken over automatisering"

De verantwoordelijken bij Poloplast hadden al vrij specifieke ideeën toen ze naar leveranciers gingen kijken. Wagenhuber zegt: “Natuurlijk wilden we de hoogst mogelijke betrouwbaarheid bereiken, maar tegelijkertijd wilden we ook een oplossing die zonder grote veranderingen in onze bestaande infrastructuur zou passen - dat wil zeggen zonder spiegels, geleiderails enzovoort - zodat we de routes gemakkelijk konden aanpassen als dat nodig was.”

Daarnaast stond het veiligheidsaspect vrij hoog op ons specificatielijstje, omdat er veel magazijntrucks en voetgangers bewegen tussen de productieruimte en het magazijn. “Dit 'wensenlijstje' leidde ons relatief snel naar Linde Material Handling, dat toch al redelijk goed vertegenwoordigd was in ons hef- en magazijntruckpark”, legt Hoofd Logistiek Wagenhuber uit.

Poloplast-automated_trucks-L-Matic Tom - Jerry

De autonome trucks hebben een 'kaart in hun hoofd'...

In samenwerking met Linde MH werden twee Linde L-MATIC autonome stapelaars geïmplementeerd bij Poloplast. De trucks, die liefkozend Tom en Jerry zijn gedoopt, maken gebruik van geonavigatie om volledig onafhankelijk (en natuurlijk stil) te rijden tussen het doorrijmagazijn en de in totaal negen afhaalstations. Acht daarvan worden handmatig bediend. Dat betekent dat medewerkers pallets met dozen inpakken en met één druk op de knop de Linde trucks oproepen zodra ze klaar zijn. Er is ook een automatische wikkelmachine, die zelfstandig wordt benaderd door de stapelaars.

Tekst

... en zijn perfect geïntegreerd in de processen

Op weg naar het magazijn passeren Tom en Jerry rolluiken, die via communicatieboxen communiceren met de trucks en daardoor automatisch openen en sluiten. Eenmaal aangekomen in het doorrijmagazijn met rolbanen, detecteren de Linde L-MATIC's ook welke van de zeven banen op dat moment vrij is. Wagenhuber: “Hiervoor hebben we voor elk schap een lichtbarrière geïnstalleerd. Als een vak vol is, wordt de Linde truck hiervan op de hoogte gesteld via de combox en rijdt hij naar het volgende vrije vak.”

Ralph Wagenhuber, Head of Logistics bij Poloplast
Ralph Wagenhuber
Hoofd logistiek bij Poloplast
Eerlijk gezegd kunnen we ons nauwelijks meer voorstellen hoe het hier zou gaan zonder de twee Linde L-MATIC's die we nu hebben rijden.
Tekst

Geavanceerde systemen zorgen voor veiligheid

Zelfstandig laden en lossen én zelfstandig de batterij laden. Dit maakt allemaal deel uit van de 'service' van Tom en Jerry. “Als de trucks een moment niet in gebruik zijn, rijden ze, wanneer ze ongeveer 40% batterij-energie hebben bereikt, naar het laadstation en vullen ze hun energievoorraad aan voor ongeveer 15 minuten. Met deze korte tussentijdse laadpauzes zorgen we ervoor dat ze bijna 24/7 productief kunnen zijn”, vertelt Wagenhuber tevreden. Bij Poloplast zijn ze ook blij met het uitgebreide veiligheidsassortiment van Linde: Tom en Jerry vestigen niet alleen de aandacht op zich met Linde BlueSpot™; de trucks gebruiken ook LED-lampjes om goed zichtbare rode strepen op de vloer van de hal te projecteren aan de zijkant en in de rijrichting. En natuurlijk stoppen de trucks automatisch zodra een persoon te dicht bij de voorkant komt.

Zeer tevreden gebruikers door de verhoogde goederenstroom

Als je Tom en Jerry aan het werk ziet en ziet hoe ze hun taken rustig uitvoeren (in schril contrast met hun beroemde naamgenoten), zou je bijna vergeten dat het werk van de trucks verre van eenvoudig is. Het uiterst efficiënte tweetal laadt, vervoert en lost bijna 60.000 pallets per jaar. “Eerlijk gezegd kunnen we ons nauwelijks voorstellen hoe het hier zou gaan zonder die twee. De werknemers in de vroege dienst hoeven niet langer te worstelen met de lange transportroutes, we hebben ruimte gewonnen voor nieuwe machines en we hebben onze output aanzienlijk kunnen verhogen dankzij de continue goederenstroom”, zegt Wagenhuber, terwijl hij de voordelen tegen elkaar afweegt. “Niemand hoeft zich hier meer zorgen te maken over opstoppingen.”

Poloplast GmbH & Co. KG

Poloplast GmbH & Co. KG is een kunststofverwerker gevestigd in Leonding, in Opper-Oostenrijk, en is een van de marktleiders in de Europese buizenindustrie. Het bedrijf, dat internationaal actief is, ontwikkelt, produceert en verkoopt voornamelijk versterkte, meerlaagse leidingsystemen van kunststof voor de huishoudelijke afvoersector, maar ook voor de rioolbouw. Samen met zijn dochterondernemingen heeft Poloplast momenteel ongeveer 370 werknemers. Op het gebied van intralogistiek vertrouwt de kunststofspecialist voornamelijk op Linde trucks. Naast de twee L-MATIC autonome trucks worden er in Leonding ook elektrische en diesel heftrucks gebruikt.